Gå tillbaka

Ibland är det skönt att slippa välja!

Publicerad av SecMaker, kategoriserad under Blogg.

_MG_0835

Som vissa av er läst i vårt nyhetsbrev som skickades ut den 2:a december har Net iD fått över 50.000 nya användare inom det så kallade SITHS kollektivet det senaste året.

På tal om SITHS så är detta en av de vanligaste frågeställningarna som jag och mina kollegor träffar på i vår dialog med Sveriges kommuner. Vad skall jag välja vid införande av smarta kort, SITHS eller egenutgivning och vilken programvara skall jag använda mig av?!?!

Frågeställningarna underlättas inte direkt av de envisa rykten som cirkulerar från tid till annan så låt oss en gång för alla slå hål på två av dessa myter.

Myt 1: Nej, det går inte att lägga ner SITHS certifikat på valfritt kort. Grundprincipen är densamma som för våra tusenlappar, man får inte rita dit kungen själv utan det där med säkerheten är en del av konceptet oavsett vad pigga säljare fått för sig…

Myt 2: Nej, alla korten på ”Tjänstekortsavtalet” har inte likvärdiga prestanda. En plastbit är en plastbit och Mifare är Mifare men ett chip är inte ett chip. Behöver du en isskrapa kan du köpa vilket kort som helst. Vill du kunna logga in med chippet och uppleva den varma känslan av sessionsförflyttningar etc inom en rimlig tid måste du tänka efter före.

Då jag redan i rubriken är en smula ledande har ni säkert redan listat ut att man inte behöver välja. Oavsett om det gäller SITHS- eller egenutgivna kort är det programvaran som är det centrala. Net iD är standard på SITHS korten och naturligtvis underlättar det om man även på de egenutgivna korten använder samma programvara. Med Net iD Card Portal kan man dessutom lägga ner egna kommunspecifika certifikat på SITHS korten.

Sammanfattningsvis behöver man inte välja utan det går bra att mixa och variera allteftersom utrullningsprocessen fortlöper 🙂

Har någon frågor eller funderingar är det bara att höra av sig.

Allt gott och på återhörande!
Patrik Larsson
patrik.larsson@secmaker.com

Ps. Om just du hör till de som inte får vårt nyhetsbrev är det bara att maila min kollega, emmelie.hardenborg@secmaker.com, så missas det inte fler gånger.

Kommentarer inaktiverade för Ibland är det skönt att slippa välja!

Share on LinkedInShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+