Gå tillbaka

Liten tuva stjälper alltför ofta stora lass

Publicerad av SecMaker, kategoriserad under Blogg.

_MG_0835

På samma sätt kan något så oexotiskt som kort och kortläsare tippa det mest välplanerade och genomtänkta PKI-projekt. De kan rent av helt förta den där härliga användarupplevelsen när man blir av med lösenorden och allt vad hanteringen av dem innebär.

Jag skall redan så här inledningsvis nämna att jag inte kan särskilt mycket om saker som PKI, Microsoft CA, certifikat osv. Det jag kan desto mer om som hårdvaruansvarig på SecMaker är kringutrustningen som kortläsare och kort. Tyvärr är det inte helt ovanligt att våra kunder ser en kortläsare som just en kortläsare och ett kort som ett kort. Tyvärr är det lite som att jämföra Pommac med årgångschampagne. Javisst, båda skummar men där slutar likheterna…

När det gäller såväl kortläsare som kort kan det skilja avsevärt vad gäller inloggningstiderna. För kortläsarna är det inte minst viktigt att säkerställa att man har rätt drivrutiner. När det kommer till korten är det direkt kritiskt för att det skall fungera överhuvudtaget. Ett snyggt tryck och en lyckad inpassering är inte alls detsamma som att få till en inloggning, singel-sign on eller sessionsförflyttning med t.ex Citrix.

Det händer, tack och lov, inte varje dag men med jämna mellanrum kontaktas jag av kommuner som måste byta ut samtliga kort då de köpt fel kort från början och chipet inte fungerar tillsammans med programvaran för inloggning. Och nej, det går inte att lägga ner SITHS certifikat på valfritt kort och ja, det går fortfarande att beställa nya SITHS kort oavsett vad ni hört av olika säljare.

Sammanfattningsvis vill jag be de som planerar ett kortinförande att ta upp hårdvaran redan på planeringsstadiet. Var tydliga och ställ krav på de leverantörer ni träffar. Dokumentera era förväntningar på den levererade lösningen och få garantier av leverantören.

Rätt val gör både användarens och IT-avdelningens liv avsevärt lättare. Vill ni läsa på mer kring hårdvaran har vi här listat de produkter vi testat och garanterar funktionaliteten på.

Naturligtvis går det även alldeles utmärkt att kontakta mig eller mina kollegor om det finns frågor och funderingar :).

Hälsningar

Marie Heller