Gå tillbaka

Lyckan i ett synkat roddtag

Publicerad av SecMaker, kategoriserad under Blogg.

Oavsett vad vi ger oss in i där flera aktörer är inblandade så gäller det att samarbeta. Om vi pratar idrott så vet vi att det krävs att hela laget levererar, som till exempel i en fotbollsmatch. Även i enmansidrotter som längdåkning och cykling kan man komma långt genom att arbeta i grupp.

Ensam på en Stand-Up-Paddle board är det bara att paddla. Inget samarbete krävs men det går långsammare att paddla ensam än om man hade varit två. Från Stand-Up-Paddle till nästa stora satsning: två man i en tvåmansbåt som ska ro Göta kanal. Genast krävs ett samarbete, även om det är en enklare form av samarbete. Nästa steg: ro en längre sträcka med 30 andra. Det går fortare men kräver ett ännu större samarbete.

När jag läser om stora och små, misslyckade och lyckade IT projekt i tidningarna tänker jag på rodd. Ofta finns förutsättningarna och tekniken men alltför ofta saknas den synkade medvetenheten om spelplanen, målet och det samarbete som är nödvädigt för att ro projekten hela vägen.

Redan under 90-talet var det många PKI-projekt igång. Alla standarder fanns men var inte implementerade på samma sätt som nu. Tänk bara vad mycket support seriella kortläsare på NT4 krävde för att få igång kommunikationen med smartkorten. Ändå levererades lösningar redan då av SecMaker, fast då under annat namn.

Idag finns en solid grundplatta för att komma igång med smartkort. Med rätt kunskap och samarbete från början kommer man hela vägen. Vi på SecMaker erbjuder utbildningar i olika former för att dela med oss av vår erfarenhet och fånga in frågor som kan uppstå redan i planeringsstadiet. Ju fler som känner till spelplanen och vill samarbeta, desto fortare kommer vi i mål.

Lyckan när 30 personer samtidigt tar ett synkat roddtag och båten studsar fram på vågorna är en njutning. På samma sätt är lyckan när vi rullar ut smarta kort till organisationer med fungerande rutiner som vi har byggt upp tillsammans.

Numera använder jag mitt smartkort till allt på ett rofyllt sätt.

Andreas Mossnelid
Solution Architect, Identity and Access Management

Kommentarer inaktiverade för Lyckan i ett synkat roddtag

Share on LinkedInShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+