Webbläsare och smarta kort – Inloggning, underskrift m.m.

Det är dags att fräsch upp denna artikel. Kommer senare i höst.

browsers_newlist3

Men i korthet kan sägas:

A) Safari

Safari är fortfarande, även i den ännu inte släppta version 7 en trasig webbläsare när det kommer till dubbelriktad TLS/SSL. Den listar certifikat som webservern INTE har med i listan över betrodda och den listar även certifikat med keyUsage=Non-repudiation om man inte explicit konfar Net iD så att dölja dessa certifikat för Safari. Nackdelen med att göra så är att man inte kan underteckna PDF-filer med Non-rep-certifikat.
(Troligen ryker NPAPI-stödet framgent)

B) Firefox

Firefox är trevlig men har en fullkomligt grotesk certifikatvalsdialog och mycket tveksamt språkbruk i sin PIN-dialog. Dessutom vill eländet att man importerar klientcertifikatens korresponderande rötter för att kunna köra dubbelriktad TLS/SSL. Mer om detta senare.
(NPAPI-stödet försvinner framgent)

C) Chrome

Chrome är riktigt kompetent webbläsare men under Linux krävs att man importerar klientcertifikatens korresponderande rötter för att kunna köra dubbelriktad TLS/SSL.
(NPAPI-stödet försvinner framgent)

D) Opera

Opera kan ingenting vettigt. Stöder endast import av mjuka nycklar.

E) Internet Explorer

Bäst i klassen när det gäller certifikatsintegration. Både tekniskt och visuellt. Cachar dock rent hysteriskt allt som sker så håll koll på mekanismer för utloggning. IE11 har ny user agent så massor av detekteringskod måste uppdateras för att t.ex. ladda Net iDs Plugin. I IE11 i Modern UI-mode stöds inte pluginer (mer än de Microsoft vitlistat)

browsers_newlist

Antalet webbläsare med substansiell spridning har ökat de senaste åren. Det kan därför vara på sin plats med en kort genomgång över vilka webbläsare som kan nyttja smarta kort i allmänhet och tillsammans med Net iD i synnerhet. Nedan diskuteras endast de olika webbläsarna i sina Windowsversioner. Vi avstår från att likt IT-pressen kora ”Bäst i test” utan fokuserar enbart på om man kan använda certifikat på smarta kort med webbläsarna.

Chrome

Firefox 3.6.x

Firefox 11

Internet Explorer 8

Internet Explorer 9

Opera

Safari